Első világháborús hadifogoly-temető (Dunaszerdahely - Dunajská Streda)

Dunaszerdahelyen 1914 szemptembere és 1918 decembere között császári és királyi hadifogoly tábor működött. Főleg orosz foglyokat tartottak itt. Kisabony ( Malé Blahovo ) volt egy olasz hadifogoly tábor.
divider
Rögtön a foglyok érkezése után 1914. szeptember 18-án regisztrálták az első kolerás beteget.

Szerencsére a járvány nemjutott ki a táboron kívül ahol kolerában és vérhasban több száz fogoly elhunyt. Az ő számukra Kisabony ( Malé Blahovo) községben az öreg temetőben létrehozták a katonai temetőt ahol maguk a foglyok felépítettek egy görög katolikus kápolnát.

Az archivált adatok szerint 1914 és 1918 között a hadifogoly temetőben 965 hadifoglyot temettek el. 1918-ban a fegyver letétel után az addig rendben tartott temetőt a katonai hatóságok vetté ét. Ezután a helyi cserkészek majd a karbantartását a város végezte.

A történelem események örvényében, az érdeklődés hiányában a temető 20. század vége felé elhanyagolt és méltatlan végső nyughelye lett az utolsó katonának. Azonban 2014-ben Dunaszerdahelyen a Csallóköz – Szerdahelyi Kaszinó 1860 Vásovédő Egylet társulásnak és lakosoknak sikerült rendbehozni és méltó emlékhelyet létrehozni 2014 november. 11-én, az első világháborún befejeztének dátuma. A temetőt ünnepélyes keretek közt átadták Dunaszerdahely városnak és Kisabony ( Malé Blahovo ) községnek.

Hogy jutok a temetőhöz?

Kerékpárúton

Vízi malomhoz a Kis Dunán

Útvonal: Dunaszerdahely > Kisudvarnok > Dunatőkés > Eperjes > Tallós > Nádszeg > Nyárasd > Dunaszerdahely
Nehézség: Egyszerű útvonal, nagyrészt aszfalt úttal, helyenként rövid, poros földút. Alkalmas túra és országúti kerékpárral való közlekedésre
Hossz: 57 km
Érdekességek az útvonalon: Dunaszerdahely, vízi malom a Kis-Dunán - Dunatőkés, Pozsonyeperjes, Tallós község
Térképwww.skhu.eu
„A portál tartalma nem képezi az Európai Unió hivatalos véleményét.“