Art Hotel Kaštieľ (Tomášov)

A kastély 250 évvel ezelőtt jött létre mint vidéki nemesi kúria amelyet klasszicista osztrák barokk stílusba Jeszenák János báró építtetett a birtokán 1766 – 1769 között.A háromszárnyas kastély előkertjét Fél község határában alakították ki.A kastélyhoz erdősített park is tartozik.
divider
A következő időszakban a kastély több tulajdonosa is volt. Nemesi családok mint Draskóczyak, Vayi és Strasser családok akik a kastélyt a több divat stílusban alakíttatták át. a 19. és a 20 század határán a kastély keleti szárnyához kápolnát építtettek amelyet Szent anggyallal szenteltek fel.

1908-ban a tulajodnosok a Strasser család lettek akik a kastélyban kórházat hoztak létre. Miután vége lett  tragikus háborús időszaknak a kastély leégett. A helyreállítás szerencsére nem sértette a kastély barokk stílusát. A helyreállítások jelentős részét a belső rész kialakítására helyezték amely a divatos art deco stílust vette fel.

Az államosítást követően 1948-ban a kastély a szociális ellátásért felelős bizottság kapta. Ők nevelőintézetet hoztak létre a nem alkalmazkodó fiatalok számára. A kastélyt átalakították más célokra is. Az oldalsó szárnyhoz hozzáépítettek még egy emeletet ami a gondos tervezésnek és kivtelezésnek köszönhetően nem rongálta az épületet és a látványt sem.

1991-ben a kastélyt a törvény által visszaadták az utolsó tulajdonosának, ebben az esetben a Strasser családnak. Ők  2005-ben eladták és az új tulajdonosok a kastélyt hotellá alakíttatták. Visszaadták a régi dicsőségét és a hamisitatlan arisztokrácia luxusát.

Hogy jutok a kastélyhoz?

Viziútom

3b - A legközkedveltebb

Útvonal: Nová Dedinka > Tomášov ( Fél ) > Janíky ( Jányok ) > Jelka ( Jóka )

Hossz: 7 óra
Nehézség:
egyszerű útvonal, enyhe zuhatagokkal Jányok községnél
Érdekességek az útvonalon: vízi malom Jóka

Térképwww.skhu.eu
„A portál tartalma nem képezi az Európai Unió hivatalos véleményét.“